The Death of Stalin

Armando Iannucci

Hilarische satire over gekonkel in de Russische regering na de dood van Josef Stalin in 1953. Niemand wil zijn handen branden aan de dood van de communistische leider en iedereen probeert zijn eigen hachje te redden. Fawlty Towers in Moskou met sterrencast van onder anderen Steve Buscemi en Michael Palin.

In de jaren voor zijn overlijden groeide bij de Russische dictator Josef Stalin het gevoel dat hij niemand meer kon vertrouwen. Daarom liet hij veel mensen verbannen of vermoorden en hield hij zijn onderdanen scherp in de gaten. In deze hilarische komedie vol stereotypen toont filmmaker Armando Iannucci hoe Stalins paranoia voortleeft na zijn overlijden. Nadat de dictator op een ochtend bewusteloos wordt aangetroffen, reageert de resterende top van de Communistische Partij als verlamd. Niemand durft er een dokter bij te halen, wat ook lastig is aangezien Stalin al zijn dokters heeft verbannen. Twee dagen later wordt hij doodverklaard. In het machtsvacuüm dat ontstaat, probeert iedereen vooral zijn eigen hachje te redden. Het gekonkel en de machtsspelletjes draaien op volle toeren, een hilarische machtsstrijd begint. Iannucci bleef heel dicht bij de feiten, wat de film zo mogelijk nog absurder maakt.

De film – met hoofdrollen voor onder anderen Michael Palin, Rupert Friend, Jeffrey Tambor en Steve Buscemi – won verschillende filmprijzen, waaronder twee BAFTA Awards (Britse film- en televsieprijzen), en werd onlangs in Rusland verboden.

The Death of Stalin maakt deel uit van het themaprogramma Festival Favorites.

Credits

Regisseur
Armando Iannucci
Jaartal
2017
Productieland
Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, België
Soort
Fictie
Duur
103 minuten
Taal
Engels
Ondertiteling
NL
Productiebedrijf
Quad Productions
Nederlandse distributeur
September Film Distribution