Democrats

Camilla Nielsson

Intrigerende inkijk in de werking van een autoritaire staat op de rand van democratisering. De film volgt vertegenwoordigers van Mugabes regime én de oppositiepartij op de voet in de  ‘the making of’ van de Zimbabwaanse Grondwet.

Na een bloedige verkiezingsstrijd beloofde alleenheerser Mugabe het volk een nieuwe Grondwet. Twee voortrekkers van dat project, Paul Mangwana van Mugabes ZANU-PF en Douglas Mwonzora, van de oppositiepartij MDC, reisden samen het hele land door om in speciale bijeenkomsten de mening van Zimbabwanen te vragen. Kwesties als de organisatie van de rechterlijke macht en de bevoegdheden van de president stonden daarbij op de agenda.

In Democrats volgt de camera beide mannen, soms gezamenlijk, soms afzonderlijk, bij de uitvoering van hun enorme taak. Al snel blijkt dat ZANU-PF er niet voor terugdeinst tijdens de bijeenkomsten de meningen van deelnemers te beïnvloeden. Tussen beide mannen groeit, na aanvankelijke achterdocht, wederzijds begrip. Maar dan wordt Mangwana door zijn eigen partij beschuldigd van heulen met de vijand en blijkt ook dat Mwonzora geenszins wordt beschermd tegen de machinaties van Mugabe.

Credits

Regisseur
Camilla Nielsson
Producent
Henrik Veileborg
Jaartal
2014
Productieland
Denemarken
Soort
Documentaire
Duur
109 minuten
Taal
Engels
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Upfront Films
World Sales
Anne Marie Kurstein DFI