Desert Paradise

Ike Bertels

Een welvarend en gelukkig diamantstadje in het zuiden van Namibië wordt gedwongen na te denken over zijn toekomst nu de mijnen zijn leeggehaald. Zijn de achterblijvers in staat het stadje op een nieuw spoor te zetten? Observerende documentaire, die de bewoners en het adembenemende landschap hun eigen verhaal laat vertellen.

Het Namibische woestijnstadje Oranjemund werd tot voor kort gerund door de Namdeb Diamond Corporation. Alleen werknemers mochten er wonen en Namdeb zorgde voor huisvesting en gratis water en elektriciteit. Nu Namdeb op het punt staat de mijnen te sluiten en te vertrekken, blijven de Oranjemunders achter in onzekerheid. Velen overwegen weg te gaan.

Desert Paradise is een soepel vloeiende documentaire, die de bewoners de verhalen van hun stadje laat vertellen in onderlinge conversaties. Zoals supermarktmanager Tate, die eten grilt op de barbecue en zijn dochter en kleinzoon vertelt over zijn vroege dagen in Oranjemund. Of de drie jonge vrouwen die, zittend onder een boom, zich realiseren dat hun dagen van luxe niet meer zo vanzelfsprekend zijn. Iedereen blijft optimistisch, maar ook kritisch op het gezichtsloze diamantbedrijf, dat geen verantwoordelijkheid neemt voor het stadje dat het decennialang heeft leeggezogen.

Credits

Regisseur
Ike Bertels
Jaartal
2021
Productieland
Nederland
Soort
Documentaire
Duur
87 minuten
Taal
Afrikaans, Engels
Ondertiteling
NL
Productiebedrijf
BALDR Film Amsterdam
Nederlandse distributeur
Cinema Delicatessen