The Devil Operation

Stephanie Boyd

Een documentairemaker ontdekt tijdens het filmen van protesten van Peruaanse boeren tegen een Amerikaanse mijnmaatschappij die hun land vervuilt, dat er een vuil spel gespeeld wordt. De lokale priester Marco Arana maakt zich sterk voor de boeren. The Devil Operation laat zich bekijken als een politieke thriller.

In de Peruaanse regio Cajamarca, in het Andes-gebergte, laait in 2001 een ruzie over de plannen van de Yanacocha-goudmijn om het werk uit te breiden naar een heilige berg hoog op. Bergbewoners ontdekken dat hun water door toedoen van de Amerikaanse mijnmaatschappij vervuild is. De gemeenschap komt in opstand. De lokale priester Marco Arana weet in 2004 bloedvergieten te voorkomen. Maar dan ontdekken Arana en een groep milieuactivisten dat ze overal gevolgd en gefotografeerd worden. Bedreigingen en intimidatie zijn aan de orde van de dag en er valt zelfs een dode. Wie houden hen in de gaten?
Documentairemaker Stephanie Boyd, die al eerder films over misstanden rond de mijnindustrie in Peru regisseerde, vat oorspronkelijk het plan op om protesterende boeren te volgen, maar ontdekt al filmende dat het verhaal rondom deze goudmijn veelomvattender is. Met archiefmateriaal, interviews met betrokkenen en haar persoonlijke bevindingen, zet Boyd uiteen welke spreekwoordelijke Goliath zich op David heeft gestort.

Credits

Regisseur
Stephanie Boyd
Jaartal
2010
Productieland
Peru, Canada
Soort
Documentaire
Duur
69 minuten
Taal
Engels, Quechua, Spaans
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Asociación Guarango Cine y Video
World Sales
Sideways Film
Nederlandse distributeur
IDFA Bertha Fund