Devil’s Freedom

Everardo González

In openhartige interviews met slachtoffers én daders ontstaat een beeld van de door systematisch geweld verziekte Mexicaanse samenleving.

‘Wat krijg je als je iemand vermoordt?’ wordt buiten beeld gevraagd. ‘Macht,’ aldus een Mexicaanse gangster die op zijn veertiende, in schooluniform, zijn eerste moord pleegde. Jongens als hij worden in deze hartverscheurende documentaire even uitvoerig belicht als de slachtoffers (of hun nabestaanden) die zij in alle geledingen van de Mexicaanse maatschappij hebben gemaakt. Zo laat filmmaker Everardo González zien hoe systematisch geweld iedereen in Mexico in zijn greep houdt.

González laat zijn gesprekspartners tijdens de interviews een strak, vleeskleurig masker dragen. Zo blijven emoties zichtbaar, maar is iedereen toch in een zekere anonimiteit gehuld. Dat levert openhartige verhalen op over kidnapping, moord, verkrachting en andere vormen van geweld. Door daders en slachtoffers op dezelfde manier neer te zetten, onderstreept González de gelaagdheid van de Mexicaanse ontvoeringsproblematiek: de kans dat je vóór de loop van een pistool belandt is net zo groot als dat je erachter terechtkomt.

Devil's Freedom maakt deel uit van het themaprogramma IDFA Selection.

Credits

Regisseur
Everardo González
Jaartal
2017
Productieland
Mexico
Soort
Documentaire
Duur
74 minuten
Taal
Spaans
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Artegios
World Sales
Films Boutique