Dheepan

Jacques Audiard

Om de burgeroorlog in Sri Lanka te ontvluchten, doen een ex-Tamil Tijger, een vrouw en een meisje zich voor als gezin, zodat ze als vluchteling erkend kunnen worden in Frankrijk. Ze komen terecht in een voorstad van Parijs. Hoewel ze elkaar nauwelijks kennen, proberen ze samen een leven op te bouwen.

Ex-Tamil Tijger Sivadhasan weet in een vluchtelingenkamp een paspoort te bemachtigen van Dheepan, een overleden landgenoot. Hij steelt diens identiteit en vormt een nepgezin samen met Yalini, een vrouw die hij nauwelijks kent, en Illayaal, een jong weesmeisje uit het kamp. Zo maken ze meer kans op politiek asiel in Europa.

Samen ondernemen de drie de reis naar Europa. Daar belanden ze in een troosteloze buitenwijk in een voorstad van Parijs, waar drugsbendes de lakens uitdelen. Dheepan kan aan de slag als conciërge en Yalini krijgt een baantje als verzorgster van een oude man. Maar een nieuw leven opbouwen met mensen die je niet kent, op een onveilige plek waar het wemelt van de criminelen, blijkt een grote uitdaging voor het kleine gezin.

Meeslepend migrantendrama van Jacques Audiard (Un prophète, De rouille et d’os) dat in Cannes de Gouden Palm in de wacht sleepte.

Credits

Regisseur
Jacques Audiard
Jaartal
2015
Productieland
Frankrijk
Soort
Fictie
Duur
115 minuten
Taal
Frans, Tamil
Ondertiteling
NL
Productiebedrijf
Why Not Productions
World Sales
Celluloid Dreams
Nederlandse distributeur
Lumiere Publishing