Dil Leyla

Asli Özarslan

Leyla Imret ontvluchtte op vijfjarige leeftijd haar geboortedorp Cizre in Turkije, nadat haar vader, een Koerdische vrijheidsstrijder, was vermoord. Na twintig jaar keert zij terug om direct de jongste burgemeester van het land te worden.

Na jarenlang bij haar tante in Duitsland te hebben gewoond, ziet Leyla Imret mogelijkheid terug te keren naar haar geboortegrond in Turkije. De situatie in Cizre lijkt vreedzamer, en zij helpt graag mee aan de wederopbouw van de stad. De verkiezingen voor de burgemeesterspost wint zij overtuigend en ze begint voortvarend met hervormingen.

Debuterend filmmaker Asli Özarslan las in de krant over dit politieke talent en besloot haar te volgen. Dit verslag van de politieke carrière van Leyla toont de dunne lijn tussen hoop en wanhoop op een instabiel plek als Cizre, aan de grens van Turkije en Syrië in Koerdisch gebied. Op het moment dat landelijke verkiezingen in zicht komen, komt de situatie in het dorp onder hoogspanning te staan. Leyla moet strijden om deze situatie de baas te blijven en het lot van haar vader te ontlopen.

Leyla Imret is helaas niet op het Movies that Matter Festival aanwezig. Lees hier meer over deze A Matter of ACT activist.

Tekst: Dirk van der Straaten

Credits

Regisseur
Asli Özarslan
Producent
Sabrina Leyla
Jaartal
2016
Productieland
Duitsland
Soort
Documentaire
Duur
72 minuten
Taal
Duits, Koerdisch, Turks
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Essence Film