The Diplomat

David Holbrooke

Biografisch portret van de Amerikaanse diplomaat Richard Holbrooke, wiens carrière vijftig jaar Amerikaanse buitenlandpolitiek omvat. In een zoektocht naar wie zijn vader nu eigenlijk was schetst zoon David een liefdevol beeld van een fascinerende man. Op internationaal vlak verzette hij bergen, maar door zijn tomeloze gedrevenheid was hij niet bepaald een voorbeeldige ‘family man’.

Richard Holbrooke begon zijn carrière als jonge twintiger in Vietnam, waar hij zes jaar een diplomatenfunctie bekleedde. Toen hij nog maar 24 jaar oud was werd hij door president Lyndon Johnson aangesteld als lid van een speciaal team van Vietnam-experts in het Witte Huis. Daarna maakte hij een indrukwekkende carrière in de Amerikaanse buitenlandpolitiek als gezant in Marokko, Indonesië, Duitsland, Kosovo en Afghanistan. De kers op de taart van zijn loopbaan was het Dayton-akkoord van 1995, dat een einde maakte aan de oorlog in voormalig Joegoslavië. Holbrooke speelde als onderminister van Buitenlandse Zaken een grote rol in het bemiddelen tussen de strijdende partijen.

Aan de hand van archiefmateriaal en interviews met wereldleiders en een indrukwekkende lijst kopstukken uit de Amerikaanse politiek – onder wie de Clintons, John Kerry, Madeleine Albright, Henry Kissinger, Al Gore en Samantha Power – geeft de film een bijzonder inkijkje in de wereld van diplomatieke onderhandeling, waar vrede wordt bedongen en oorlogen beëindigd. 

Credits

Regisseur
David Holbrooke
Producent
Stacey Reiss, David Holbrooke
Jaartal
2015
Productieland
Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
104 minuten
Taal
Engels
Productiebedrijf
Stacey Reiss Productions
World Sales
Ro*co Films International