The Dissident

Bryan Fogel

Thrillerachtige documentaire over de carrière van, en moord op, de Saudische journalist Jamal Khashoggi. Geregisseerd door Oscar-winnaar Bryan Fogel (Icarus), met tot dusver onbekende beelden van surveillancecamera’s en ander nieuw bewijsmateriaal. Met onder anderen Khashoggi’s verloofde Hatice Cengiz, mededissidenten, en Turkse politieagenten en aanklagers die werkten aan de zaak.

Op 2 oktober 2018 betrad Jamal Khashoggi, de verbannen Saudische journalist en Washington Post-columnist, het Saudische consulaat in Istanbul om documenten op te halen voor zijn aanstaande huwelijk met Hatice Cengiz. Binnen werd hij op brute wijze vermoord door Saudische agenten. De Saudische autoriteiten hielden vol dat Khashoggi was omgekomen tijdens ‘een losgeslagen operatie’. Maar veel bewijs wijst richting een sinister complot rondom de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.

Dit grondig gedocumenteerde verslag van de moord en zijn nasleep brengt de onderste steen boven. Met een schat aan nieuwe bewijzen en voorheen onbekend beeldmateriaal, presenteert regisseur Bryan Fogel een aangrijpend relaas van de moord die de wereld schokte. Met onder meer indrukwekkende bijdragen van Khashoggi’s vriend en mededissident Omar Abdulaziz, en zijn dappere en volhardende verloofde Hatice Cengiz.

Credits

Regisseur
Bryan Fogel
Jaartal
2020
Productieland
Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
119 minuten
Taal
Arabisch, Engels, Turks
Ondertiteling
NL | EN
World Sales
Hanway Films
Nederlandse distributeur
Independent Films