Dooman River

Zhang Lu

De bekroonde Koreaans-Franse speelfilm Dooman River geeft een kijkje in het dagelijkse leven van een Chinese gemeenschap aan de Tuman-rivier. De twaalfjarige Chang-ho raakt bevriend met een Noord-Koreaans leeftijdsgenootje dat regelmatig de illegale overtocht over de rivier maakt om voedsel te halen in China voor zijn zieke zus.

De Chinese autoriteiten beweren dat al meer dan 400.000 Noord-Koreanen op zoek naar geluk, de vaak dichtgevroren rivier hebben overgestoken. Het zwakke ijs en de zwaarbewapende soldaten die patrouilleren aan de Noord-Koreaanse oever maken de overtocht levensgevaarlijk.
In Dooman River zien we hoe een Chinees dorpje aan de Tuman-rivier beheerst wordt door de stroom van vluchtelingen en de daaruit voortvloeiende handel. We maken kennis met Chang-ho, zijn grootvader en zijn zus. Arm als ze zijn helpen ze Chang-ho’s Noord-Koreaanse vriendje, dat in China eten komt zoeken voor zijn zieke zus. De wrok tegen de Koreanen neemt met de dag toe als de dorpsbewoners getroffen worden door verschillende rampspoeden. Uit de luidsprekers schalt intussen dat degenen die omgaan met de Koreanen gestraft worden. Zal de vriendschap tussen de jongens kunnen standhouden?

Credits

Regisseur
Zhang Lu
Producent
Jeong Jin Lee, Guillaume de Seille
Jaartal
2010
Productieland
Frankrijk, Zuid-Korea, China
Soort
Fictie
Duur
89 minuten
Taal
Koreaans, Mandarijn
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Arizona Films
World Sales
Arizona Films