Dream’s Gate

Negin Ahmadi

Iraans-Koerdische filmmaker Negin Ahmadi gaat mee met de vrouwelijke Koerdische militie YPJ, vechtend tegen IS in Syrië. Een uniek perspectief van heel dichtbij op de vernietiging van oorlog en de moed en volharding van deze vrouwen. Met ook de griezelige vraag: is oorlog verslavend? 
 
‘Altijd als ik me slecht voel in het leven, ga ik gevaarlijke dingen doen.’ Na haar scheiding, en gefascineerd door beelden van jonge Koerdische vrouwen in uniforms vechtend tegen IS, had Negin Ahmadi ‘een groot verlangen met hen te gaan leven’. Wat volgt is een zeer dapper en persoonlijk verslag van haar tijd aan het front in Syrië, midden in de strijd tegen IS.  
 
We ontmoeten een groep ongelooflijk moedige vrouwen. De 22-jarige Avrin, die was gevangengenomen en overleefde op planten en regenwater, en toch nog filmbeelden wist te schieten vanuit gevangenschap. De strenge commandant Nasrin, die Negin tot wanhoop drijft omdat ze de veiligheid van de vrouwen boven het filmen stelt. We zien yoga, verjaardagen, verklaringen van persoonlijke vrijheid en… pratende voeten. En ook rauwe beelden vanaf het slagveld en de vernietiging van Syrische steden. Tussen alle kameraadschappelijkheid, spanning en emotie begint Negin bang te worden voor zichzelf. Raakt ze verslaafd aan oorlog? 

Credits

Regisseur
Negin Ahmadi
Producent
Elaheh Nobakht
Jaartal
2023
Productieland
Iran, Frankrijk, Noorwegen
Soort
Documentaire
Duur
63 minuten
Taal
Koerdisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Eli Image
World Sales
Visit Films