Drone (2014)

Tonje Hessen Schei

De Verenigde Staten voeren in Pakistan al jaren drone-aanvallen uit met vele burgerslachtoffers. Drone onthult met welk leed en onrecht dit gepaard gaat: niet alleen nabestaanden en mensenrechtenadvocaten doen hun verhaal, maar ook de jonge dronepiloten, die vanuit de gamewereld worden gerekruteerd om van achter een scherm hun aanvallen uit te voeren.

Doordat dronetechnologie zich veel sneller ontwikkelt dan het internationaal recht, is het nog altijd schimmig wanneer de inzet van drones legitiem is. Desondanks voert de CIA in Pakistan al jaren drone-aanvallen met vele burgerslachtoffers. Drone vertelt de schokkende verhalen van nabestaanden van droneslachtoffers, van bevlogen mensenrechtenadvocaten, én van dronefabrikanten en -piloten. Die piloten, jonge jongens die vanuit de woestijn in Nevada aanvallen uitvoeren die ze vaak zelf nauwelijks bevatten, worden gerekruteerd in de gamewereld. ‘Gewoon een kwestie van mikken en vuren.’

Drone maakt duidelijk hoe dronetechnologie de aard van oorlogvoering radicaal verandert, doordat het mogelijk is om massaal, onzichtbaar en van grote afstand te doden. De film geeft een stem aan de criticasters, slachtoffers én daders, die strijden voor openheid en verantwoording. Drone laat een heldere stem horen in een nog nauwelijks gevoerde discussie, en maakt duidelijk hoe dringend noodzakelijk een politiek, juridisch en moreel debat over drone-inzet is.

Credits

Regisseur
Tonje Hessen Schei
Producent
Jonathan Borge Lie
Jaartal
2014
Productieland
Noorwegen
Soort
Documentaire
Duur
78 minuten
Taal
Engels, Pasjtoe, Urdu (Hindoestani)
Ondertiteling
NL | EN
Productiebedrijf
Flimmer Film
World Sales
Norwegian Film Institute