Dugma: The Button

Paul Salahadin Refsdal

'Dit is het ontstekingskoord. Dit koord is verbonden met de knop in de cabine. Als ik op de knop druk, ontploffen al deze containers. Alles voor mij zal ontploffen. Alles naast mij ook. Inshallah.' Abu Qaswara vertelt trots hoe hij zichzelf zal opblazen als zijn tijd gekomen is, in deze documentaire van de Noorse journalist Paul Refsdal.

Refsdal doet al enkele decennia verslag vanuit conflictgebieden. Voor Dugma: The Button volgt hij enkele mannen die wachten tot hun tijd komt om met vrachtwagentjes vol explosieven door vijandige linies te breken en zichzelf op te blazen. De mannen zijn aangesloten bij de Syrische tak van Al-Qaida, Jabhat al Nusra. Het duurde ruim anderhalf jaar voordat de filmmaker het vertrouwen van Jabhat al Nusra had gewonnen en hij zijn camera kon aanzetten.

Het resultaat is verbluffend. We ontmoeten Abu Qaswara en de Engelse bekeerling Abu Basir al Britani. Zij vertellen vol vuur over hun ideologische beweegredenen, om vervolgens met hun vrienden kip te gaan eten of een wedstrijd bananen verorberen te organiseren. Het beeld is strijdig met wat wij van deze mannen verwachten, en Refsdal slaagt met vlag en wimpel voor zijn missie de andere kant van het verhaal te tonen.

Tekst: Dirk van der Straaten

Credits

Ondertiteling
EN
Regisseur
Paul Salahadin Refsdal
Land
Noorwegen
Soort
Documentaire
Duur
59 minuten
Thema's
oorlog & gewapende conflicten, terrorisme
Jaartal
2016