Duty of Care

Nic Balthazar

Inspirerende kijk achter de schermen bij de rechtszaken tegen Shell en de Nederlandse overheid om klimaatverandering aan te pakken. Met een hoofdrol voor de ingetogen maar gepassioneerde advocaat Roger Cox. In twee historische zaken krijgt hij voor elkaar dat catastrofale klimaatverandering illegaal kan worden verklaard.

Als succesvolle jonge advocaat en zelfverklaard autogek zag Roger Cox een film die zijn leven veranderde: Al Gore’s An Inconvenient Truth. ‘Ik viel van mijn stoel,’ herinnert hij zich in Duty of Care. Het zette hem op een pad waarmee hij de wereldwijde klimaatbeweging op een heel nieuw niveau bracht. Voortaan kunnen staten en bedrijven via juridische actie worden gedwongen opwarming van de aarde tegen te gaan.

We volgen hem tijdens twee baanbrekende rechtszaken die een inspiratiebron werden voor klimaatactivisten over de hele wereld. In de Urgenda-zaak uit 2015 beval de rechter dat de Nederlandse regering onmiddellijk effectieve actie moest ondernemen om uitstoot van broeikasgassen omlaag te brengen. Een paar jaar later gaat Cox een nog grotere uitdaging aan in een zaak tegen Shell, het grootste oliebedrijf ter wereld. Terwijl Shell zwaar geschut in stelling brengt, bereiden Cox en zijn team zich voor op een juridische thriller.

Credits

Regisseur
Nic Balthazar
Producent
Nic Balthazar, Sarah Tak
Jaartal
2022
Productieland
België
Soort
Documentaire
Duur
56 minuten
Taal
Engels, Nederlands
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Wistoria
World Sales
Java Films