Earth

Nikolaus Geyrhalter

Zowel een ontzagwekkend eerbetoon aan het menselijke vermogen om te bouwen en te ontwikkelen, als een alarmerende waarschuwing over de manier waarop we de aarde uitputten voor ons plezier, ons comfort en onze winsten. Hoeveel graafwerk, mijnbouw en omploegen kan de aarde aan? Visueel prachtige stof tot nadenken.

‘Ons beroep is bergen verzetten,’ zegt de voorman van een Amerikaanse ploeg die een stuk land met bulldozers platwalst. ‘Er zijn geen grenzen.’ Ieder jaar verplaatsen de bewoners van planeet Aarde miljarden tonnen aan steen en zand. We leven nu eenmaal in het Antropoceen: de mensheid transformeert de planeet veel meer dan enige andere soort vóór ons.

In zeven hoofdstukken, elk gericht op een project in verschillende delen van de VS en Europa, onderzoekt Earth de menselijke impact op de planeet. Langzame, wijde shots van adembenemende landschappen en machines worden afgewisseld met interviews met de mannen en vrouwen (meest mannen) die deze enorme klussen klaren. Buiten beeld stelt regisseur Nikolaus Geyrhalter vriendelijke maar scherpe vragen over de aard van hun werk. Willen we echt een door mensen gemaakte aarde?

Credits

Regisseur
Nikolaus Geyrhalter
Jaartal
2019
Productieland
Oostenrijk
Soort
Documentaire
Duur
115 minuten
Taal
Duits, Engels, Hongaars, Italiaans, Spaans
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Nikolaus Geyrhalter Filmproductions NGF
World Sales
Austrian Films