Emergency Shelter

He Yang

Ni Yulan was ooit een succesvolle en levenslustige advocaat. Nu woont ze op straat en en is ze aan een rolstoel gekluisterd. Opmerkelijke vertelling van mensen voor wie China’s Olympische droom een ware nachtmerrie werd.

Toen Peking in 2001 werd verkozen als gaststad voor de Olympische Spelen van 2008, liet de Chinese overheid er geen gras over groeien en ging op ‘slooptocht’ door de straten van de hoofdstad. Alles wat in de weg stond van toekomstige sportfaciliteiten, nieuw te bouwen hotels of infrastructuur werd uit de weg geruimd. Toestemming van de eigenaren of bewoners werd niet gevraagd. Ni Yulan werkte op dat moment als zakelijk advocaat voor een groot commercieel bedrijf. Getroffen door het onrecht besloot Yulan de gerechtelijke verdediging van de gedupeerde burgers op zich te nemen. Deze beslissing kwam haar duur te staan: ze werd gearresteerd, gemarteld, gevangen gezet en haar huis werd verwoest. Door de mishandeling raakte Ni Yulan invalide. Nu woont zij samen met haar man op straat, in een tent naast een drukke weg.

Ni Yulan werd de Nederlandse staatsprijs voor de mensenrechten, de Mensenrechtentulp, toegekend. De winnares zit in de gevangenis in Beijng. Cisca Dresselhuys, voorzitter van de onafhankelijke jury de Mensenrechtentulp verzorgt een inleiding bij een speciale vertoning van Emergency Shelter.

Credits

Regisseur
He Yang
Jaartal
2010
Productieland
China
Soort
Documentaire
Duur
51 minuten
Taal
Mandarijn
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Chinese Human Rights Defenders