The Empty Room

Jasna Krajinovic

Bijzonder portret van Saliha, wier zoon België verliet om in Syrië de wapens op te pakken, waar hij kwam te overlijden. Nu zet zijn moeder zich in om te voorkomen dat meer jongens besluiten hetzelfde pad te bewandelen.

In augustus 2013 verliet Saliha's negentienjarige zoon Sabri van de ene op de andere dag zijn ouderlijk huis om zich in Syrië bij ISIS aan te sluiten. Zijn strijd duurde kort; drie maanden later kwam hij om het leven. Hij liet zijn ouders, broertje en zusje vertwijfeld achter. Het enige wat er van hem over is, is een verlaten slaapkamer.

Om het verdriet van hun verlies te verwerken zochten Saliha en haar echtgenoot steun bij andere ouders die hetzelfde lot beschoren is. Bij elkaar proberen ze antwoorden te vinden op de vraag waarom hun kinderen besloten alle familiebanden te verbreken en op jihad te gaan. Saliha wil voorkomen dat meer jongeren in deze val trappen en zet zich in om jihadnetwerken te bestrijden. Ook vecht ze tegen de uitsluiting uit de gemeenschap van haar en andere achtergebleven ouders. We zien hoe ze in gesprek gaat met jongeren, parlementsleden, lotgenoten en haar eigen familie. De filmmakers schetsen zo een bijzonder portret van een dappere vrouw die een complex probleem het hoofd tracht te bieden.

Samen met de andere ouders probeert Saliha Ben Ali het proces van radicaliseren te begrijpen, en jongeren te waarschuwen het te herkennen en er niet in te trappen. Ze spreekt in het Belgische parlement en met jongeren op scholen. En ze helpt met onderzoek naar de jihadistische netwerken die de jongeren ronselen. Saliha Ben Ali is aanwezig op het Movies that Matter Festival als een van de activisten van het A Matter of ACT programma. Lees meer over haar hier.

Tekst: Dirk van der Straaten

Credits

Regisseur
Jasna Krajinovic
Producent
Jasna Krajinovic
Jaartal
2016
Productieland
België, Frankrijk
Soort
Documentaire
Duur
58 minuten
Taal
Arabisch, Frans
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Dérives asbi