Even After Death

Douglas Herman, Said Reza Hossini Adib

Zowel poëtisch als verontrustend eerbetoon aan de vele vluchtelingen die verdronken terwijl ze probeerden Europa te bereiken via de Middellandse Zee. Een pleidooi tegen verwaarlozing en vóór een menselijke kijk op de realiteit aan de Europese grenzen. Gefilmd door vluchteling-filmmakers die zelf de dodelijke overtocht overleefden.

Dr. Pavlidis heeft de gruwelijke taak de lichamen van verdronken vluchtelingen te onderzoeken. Hij probeert ze te identificeren met behulp van DNA en hun persoonlijke bezittingen. Voor hem is respect het belangrijkste in zijn werk: ‘Respect voor de lichamen en respect voor de familieleden die wachten op enig nieuws van wie dan ook.’

Sinds 2014 stierven naar schatting twintigduizend mensen tijdens de overtocht over de Middellandse Zee, op weg naar Europa om asiel aan te vragen. Pavlidis is een van de mensen die in Even After Death getuigen van de impact die deze crisis heeft op alle betrokkenen. Op iemand als Fereshta, nu wonend in Athene, die haar twee dochters en man verloor tijdens de tocht. Of Philipp en Giulia, die reddingsoperaties uitvoeren op zee. En Teodoros, de lijkschouwer op Lesbos die probeert de overleden vluchtelingen een respectvolle begrafenis te geven. Allemaal weigeren ze weg te kijken, en brengen met een stille waardigheid wat menselijkheid in de vluchtelingencrisis.

Credits

Regisseur
Douglas Herman, Said Reza Hossini Adib
Jaartal
2020
Productieland
Polen, Verenigd Koninkrijk
Soort
Documentaire
Duur
55 minuten
Taal
Engels, Farsi, Grieks
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
ReFOCUS Media Labs