Everything Must Fall

Rehad Desai

Levendige reconstructie van de studentenprotesten op de Wits Universiteit in Johannesburg, Zuid-Afrika. Toen de regering in 2015 besloot de collegegelden te verhogen, verzetten de studenten zich daartegen onder de noemer #FeesMustFall. Prominente leiders van de protesten, onder wie activist Shaeera Kalla, vertellen hoe de aanvankelijk vreedzame demonstratie hard werd neergeslagen toen de universiteit de politiemacht inschakelde.

Ook al voor de geplande verhoging van de collegegelden leefden veel van de studenten en laaggeschoolde medewerkers van de Wits Universiteit in armoede. Duizenden, met name zwarte studenten zijn er dagelijks afhankelijk van de voedselbank. De #FeesMustFall-beweging richt zich behalve op het toegankelijk houden van onderwijs voor minderbedeelden, ook op de benarde situatie van de vele laaggeschoolde medewerkers van de universiteit. Ze werken voor een schamel loon onder slechte omstandigheden.

Al snel gaat de beweging ‘viral’ en sluiten enkele andere hogescholen zich aan. Adam Habib, vice-kanselier van de universiteit en voormalig antiapartheidsactivist, wil aanvankelijk wel luisteren. Maar wanneer het hem niet lukt de orde te handhaven, besluit hij duizend politieagenten naar de campus te sturen, met alle gevolgen van dien. Vele studenten worden gearresteerd of raken gewond. Zo ook Shaeera Kalla, die dertien keer wordt geraakt door rubberen kogels. Uiteindelijk lukt het de studenten de verhoging van de collegetarieven af te wenden, maar de grotere strijd voor een gelijker en rechtvaardiger Zuid-Afrika is nog niet gestreden.

Everything Must Fall is geselecteerd voor de Activist competitie en wordt vertoond op Movies that Matter Festival 2019 (22-30 Maart, Den Haag).

Credits

Regisseur
Rehad Desai
Jaartal
2018
Productieland
Zuid-Afrika
Soort
Documentaire
Duur
85 minuten
Taal
Engels
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Uhuru Productions
World Sales
Deckert Distribution