Experimenter

Michael Almereyda

Speelse, stilistische biopic over het leven en werk van de roemruchte sociaalpsycholoog Stanley Milgram, die in 1961 opzien baarde met zijn gehoorzaamheidsexperimenten. Hij vroeg proefpersonen elektrische schokken toe te dienen aan een onbekende. Een verontrustende 65 procent van de deelnemers ging door tot een dodelijk voltage, alleen omdat zij hiertoe opdracht kregen.

Milgrams gehoorzaamheidsstudies behoren tot de meest beruchte en invloedrijke uit de geschiedenis van de sociale psychologie. Deelnemers aan het experiment namen de rol van leraar op zich en gaven leerlingen een elektrische schok bij een fout antwoord. De onderzoeken leidden in de Verenigde Staten tot veel opschudding en Milgram werd ervan beschuldigd een manipulatieve oplichter te zijn. In hun bijzondere ode aan de wetenschapper experimenteren de filmmakers zelf ook en breken een filmwet door hun protagonist af en toe in de camera te laten spreken. Hiermee gunnen ze de kijker een blik in zijn gedachtewereld en innerlijke gewetensstrijd. Naast zijn wetenschappelijke werk tonen ze ook zijn privéleven. In de tijd dat Milgram zijn conclusies over de menselijke aard trok, was in Israël het proces tegen nazi-kopstuk Adolf Eichmann bezig.

De Duitse filosofe Hannah Arendt publiceerde naar aanleiding daarvan The Banality of Evil, over het gemak waarmee gewone mensen tot gruwelijke daden in staat zijn. Door deze constatering kwam ook Arendt, net als Milgram, onder vuur te liggen. In de film worden deze belangrijke historische gebeurtenissen kort aangestipt; ze tekenen de tijdgeest waarin Milgram zijn onderzoeken uitvoerde.

Lees hier hoe je een Cinemember film kunt vertonen in de klas.

Credits

Regisseur
Michael Almereyda
Jaartal
2015
Productieland
Verenigde Staten
Soort
Fictie
Duur
98 minuten
Taal
Engels
Ondertiteling
NL
Productiebedrijf
FJ Productions
World Sales
Bleiberg Entertainment
Nederlandse distributeur
Amstelfilm