Facing the Dragon

Sedika Mojadidi

Twee vrouwen weigeren zich de mond te laten snoeren en te laten onderschatten in het door mannen gedomineerde Afghanistan. Nilofar Ibrahimi, een van de weinige vrouwen in het Afghaanse parlement, en journaliste Shakila Ibrahimkhail moeten overleven in een land ‘waar het patriarchaat de pan uitrijst’. Beiden doen dat met ongelooflijke kracht, maar hun keuzes vragen grote persoonlijke offers.

‘We hebben een verantwoordelijkheid om te spreken namens elke vrouw,’ zegt Nilofar Ibrahimi, een succesvolle arts die gekozen werd in het Afghaanse parlement. In Facing the dragon van de Afghaans-Amerikaanse filmmaker Sedika Mojadidi zien we twee bijzonder sterke vrouwen die verantwoordelijkheid op zich nemen – en er de prijs voor betalen.

We volgen Nilofar Ibrahimi en journaliste Shakila Ibrahimkhail terwijl ze hun werk doen in een land waar religieuze fundamentalisten een sterke machtsbasis hebben. Nilofar Ibrahimi neemt het tegen ze op in het parlement, waar ze een wet aangenomen probeert te krijgen die geweld tegen vrouwen strafbaar stelt. Haar uitgesproken standpunten maken haar tot doelwit van de Taliban, en ze is gedwongen haar kinderen met hun vader in Australië te laten wonen. Nilofar is er kapot van, maar ze weigert haar land in de steek te laten. Shakila is verslaggever voor een landelijk televisiestation, en is kritisch op zowel de Afghaanse regering als de Taliban. Na een zelfmoordaanslag van de Taliban waarin ook zij als doelwit is genoemd, ontvlucht ze het land met haar drie kinderen. Met behulp van mensensmokkelaars begint ze een reis vanuit Istanbul door Europa. Zal ze ooit nog als journalist aan de slag kunnen?

Facing the Dragon is geselecteerd voor de Activist competitie en wordt vertoond op Movies that Matter Festival 2019 (22-30 Maart, Den Haag).

Credits

Regisseur
Sedika Mojadidi
Jaartal
2018
Productieland
Afghanistan, Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
80 minuten
Taal
Dari (Oostelijk Perzisch), Duits, Engels
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Mojo Mama Films LLC