Fahim

Pierre-François Martin-Laval

Hartverwarmend, waargebeurd verhaal van schaakwonderkind Fahim Mohammad. Nadat hij en zijn vader uit Bangladesh naar Frankrijk zijn gevlucht, wordt Fahim ontdekt door de excentrieke schaakcoach Sylvain (Gérard Depardieu). Terwijl Fahim zich voorbereidt op de Franse nationale schaakkampioenschappen, hangt zijn vaders toekomst in Frankrijk aan een zijden draad.

Fahim is een 8-jarig schaakwonderkind uit Bangladesh, spelend voor geld in de straten van Dhaka. Maar dan moet zijn vader het land ontvluchten en gaat Fahim met hem mee. Ze hopen op asiel in Frankrijk. Terwijl ze in onzekerheid hun toekomst afwachten leert Fahim schaakcoach Sylvain kennen, die zijn talent herkent en hem onder zijn hoede neemt.

‘Schaken is geen spel,’ citeert Sylvain schaakgrootmeester Kasparov. ‘Geen andere sport is gewelddadiger.’ Sylvain stoomt Fahim – met zeer onconventionele methoden – klaar voor de Franse kampioenschappen, maar ondertussen hangt het asielverzoek van Fahims vader aan een zijden draadje. Kunnen de nationale kampioenschappen hun toekomst in Frankrijk redden? Een verhaal over aardigheid, de liefde tussen een vader en zijn zoon, en de schoonheid van schaken.

Credits

Regisseur
Pierre-François Martin-Laval
Jaartal
2020
Productieland
Frankrijk
Soort
Fictie
Duur
108 minuten
Taal
Frans
Ondertiteling
NL
Nederlandse distributeur
Paradiso Filmed Entertainment