The Father

Florian Zeller

Anthony Hopkins zet de acteerprestatie van zijn leven neer als een vader die worstelt met dementie. Ook zijn dochter Anne (Olivia Colman) heeft het moeilijk met de zorg voor haar vader. Zij wil hem helpen en zoekt een verzorgster voor hem, maar hij wijst alle hulp af.

In zijn regiedebuut onderzoekt Florian Zeller de verwarrende ervaringen van iemand met dementie. Weinig films durven zo diep in het chaotische, vervreemdende effect van deze ziekte te duiken als The Father. De veelgeprezen acteurs zorgen voor een indringende film, maar ook het geniale desoriënterende design van de almaar veranderende kamers maken het tot een van de parels van het afgelopen filmjaar. De kleine veranderingen binnen de flat van de vader tonen de achteruitgang van zijn waarnemingsvermogen en maken de film tot een beklemmende ervaring.

Herkenbaar voor iedereen die weleens te maken heeft gehad met (groot)ouders of andere vrienden of geliefden die langzaam hun grip op de realiteit verliezen. Maar daarnaast is het ook een film die weer eens benadrukt hoe belangrijk het is dat er goede zorg is voor zowel de persoon die lijdt aan dementie als voor de mantelzorgers. Het staat in ieder geval vast dat deze film de kijker niet onberoerd achterlaat.

Credits

Regisseur
Florian Zeller
Producent
Philippe Carcassonne, Jean-Louis Livi, David Parfitt, Simon Friend
Jaartal
2020
Productieland
Verenigd Koninkrijk, Frankrijk
Soort
Fictie
Duur
97 minuten
Taal
Engels
Ondertiteling
NL
Nederlandse distributeur
Cinéart