The Fear of 13

David Sington

Na 23 jaar dodencel schrijft ter dood veroordeelde Nick een brief aan de rechter met het verzoek alle lopende onderzoeken in zijn zaak te staken en hem zijn recht te gunnen op een snelle executie. Met een minimum aan drama en een maximum aan effect schetst deze psychologische thriller-docu het opmerkelijke levensverhaal van deze man, waarin langzaamaan duidelijk wordt dat niets is wat het lijkt.

De charismatische storyteller Nick neemt ons mee op een reis door zijn leven, getekend door drugsverslaving, uitzichtloosheid en jeugdtrauma’s. Hij laat de kijker kennismaken met het gevangeniswezen, waar hij na een serie ongelukkige incidenten terechtkomt op ‘death row’.

Als ter dood veroordeelde brengt Nick zijn dagen grotendeels door in zijn cel. Na verloop van tijd gunt een vriendelijke bewaker hem een paar boeken. Ondanks het feit dat hij slecht heeft leren lezen, verslindt hij de boeken en leert hij dagenlang nieuwe, ingewikkelde woorden. Zo ontdekt hij ook het woord ‘triskaidekafobie’, wat ‘angst voor het getal 13’ betekent. De nieuwe taalkennis helpt hem niet alleen zijn verleden beter onder woorden te brengen, het geeft hem ook de middelen om zijn toekomst te helpen bepalen.

Het langzaam ontvouwende verhaal in de vorm van een enerverende monoloog doet de kijker af en toe twijfelen aan wat realiteit is en wat fictie. Maar dan is er ineens een opmerkelijke wending die alles op zijn kop zet.

Credits

Regisseur
David Sington
Producent
David Sington, Chris Riley
Jaartal
2015
Productieland
Verenigd Koninkrijk
Soort
Documentaire
Duur
96 minuten
Taal
Engels
Productiebedrijf
DOX Productions Ltd
World Sales
Dogwoof