The Feeling of Being Watched

Assia Boundaoui

Wanneer journalist Assia Boundaoui de geruchten over surveillance in haar Arabische wijk in Chicago onderzoekt, stuit ze op een gigantisch, langdurig antiterrorismeonderzoek van de FBI. Hoe dieper ze graaft, des te meer ze te weten komt over de verregaande impact van de griezelige ‘Operation Vulgar Betrayal’ op de levens van haar familie en buurtgenoten.

Assia Boundaoui heeft Algerijnse roots, maar groeide op in een Arabische wijk in Chicago. Al zo lang ze zich kan herinneren heeft ze het gevoel onder een vergrootglas te leven. Ook haar familieleden en vrienden weten wat het is om in de gaten gehouden te worden. Als journalist ziet Assia het als haar taak om te onderzoeken waar dit gevoel vandaan komt. Ze interviewt familieleden en buurtgenoten en duikt in de archieven. Wat blijkt? De FBI voert onder de naam Operation Vulgar Betrayal als sinds de jaren negentig op grote schaal onderzoek uit in de Arabische wijk, op zoek naar banden met terreurorganisaties. Er blijkt echter nooit enig bewijs te zijn geweest voor banden met jihadisme of moslimextremisme.

In deze opzienbarende documentaire gaat de filmmaakster – soms geplaagd door angst, maar vooral gedreven door boosheid – dapper en vastberaden de confrontatie aan met de FBI, en weet ze die uiteindelijk zelfs voor de rechter te slepen.

The Feeling of Being Watched is geselecteerd voor de Activist competitie en wordt vertoond op Movies that Matter Festival 2019 (22-30 Maart, Den Haag).

Credits

Regisseur
Assia Boundaoui
Producent
Alex Bushe, Din Clarke
Jaartal
2018
Productieland
Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
87 minuten
Taal
Arabisch, Engels
Ondertiteling
EN
World Sales
Met Film