Firaaq

Nandita Das

Bij onlusten in de Indiase staat Gujarat kwamen in 2002 drieduizend moslims om het leven. Tegen het decor van de nasleep van deze gewelddadigheden vertelt Firaaq, het speelfilmdebuut van activiste/actrice Nandita Das, een verhaal dat helaas maar al te bekend in de oren klinkt. Het gaat over haat en geweld dat als vanuit het niets tussen bevolkingsgroepen kan oplaaien. Met alle angst en trauma’s van dien. In de sterke ééndags-raamvertelling Firaaq betreft het ‘toevallig’ moslims en hindoes. Onwillekeurig gaan de gedachten van de kijker naar de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, Zuid-Afrika, Rwanda, de Balkan, Israël en Palestina, naar...

De speelfilm Firaaq behandelt de nasleep van de gewelddadigheden in Gujarat. De activiste en voormalige actrice Nandita Das doet dat aan de hand van een dag uit het leven van verschillende moslim- en hindoe-families. Daarbij zoomt ze in op kleine menselijk leed. Zo blijken er lang onderdrukte gevoelens te bestaan bij het gemengde koppel Anu en Sameer. De islamitische Sameer vraagt zich af of hij de stad moet ontvluchten of het gevaar moet lopen dat hij wordt herkend als moslim . Bij het hindoe-echtpaar Sanjay en Aarti leidt het geweld eveneens tot spanningen. Aarti neemt tot woede van Sanjay een jonge moslim onder haar hoede. En als de gevluchte moslims Hanif en Muneera terugkeren, ontdekken ze dat hun huis is geplunderd. Omdat zij zich bedrogen voelen door hun buren, zint Hanif op wraak.

Das, die zich bij het maken van de film baseerde op duizenden verhalen, laat overtuigend zien hoe de gewelddadigheden in Gujarat de levens van talloze mensen beïnvloedden.

Credits

Regisseur
Nandita Das
Jaartal
2008
Productieland
India
Soort
Fictie
Duur
101 minuten
Taal
Engels, Gujarati, Hindi, Urdu (Hindoestani)
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Percept Picture Company
World Sales
Wide Management