Flow Mechanics

Nathalie Loubeyre

De Europese grenspolitie doet er alles aan om de stroom vluchtelingen in goede banen te leiden en waar mogelijk tegen te houden. Maar wordt er ergens een hek geplaatst tegen de aanwas, dan steekt ergens anders een vrachtwagen vol verstekelingen de grens over. Regisseur Nathalie Loubeyre observeerde aan de randen van Europa hoe vluchtelingen op zoek zijn naar een veilig heenkomen en legde hun verhalen vast.

Wie op internet zoekt op de term ‘flow mechanics’ treft natuurkundige theorieën waarin uiteengezet wordt hoe vloeistoffen zich gedragen onder invloed van beweging. Deze film wil ons laten zien dat mensen zich niet veel anders gedragen wanneer ze worden beïnvloed door externe krachten. Net als vloeistoffen vinden vluchtelingen hun weg: als ze niet over een hek kunnen klimmen, dan kruipen ze onder een vrachtwagen. De stroom is niet te stoppen.

Regisseur Nathalie Loubeyre trok naar plekken aan de randen van Europa waar vluchtelingen proberen de grens over te steken. De film neemt het publiek mee op patrouille met de grenspolitie en gunt ons een blik door de nachtkijkers. Ook horen we de verhalen van de vluchtelingen die koste wat het kost de Europese grens over willen steken. De grenswachters hebben er hun handen vol aan, maar het werk moet gebeuren: ‘Dit zijn Syriërs die vluchten voor oorlog, maar ik doe gewoon mijn werk.’

Credits

Regisseur
Nathalie Loubeyre
Producent
Eric Jarno
Jaartal
2015
Productieland
Frankrijk
Soort
Documentaire
Duur
83 minuten
Taal
Arabisch, Dari (Oostelijk Perzisch), Engels, Frans, Kroatisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Pays des Miroirs
Nederlandse distributeur
Aloest Distribution