Fly So Far

Celina Escher

Inspirerend portret van Teodora del Carmen Vásquez uit El Salvador. Nadat haar baby dood is geboren, wordt ze veroordeeld tot dertig jaar celstraf wegens moord. In de gevangenis komt ze erachter dat ze niet de enige is. Samen besluiten de vrouwen voor hun rechten op te komen.

‘Als een vrouw [in El Salvador] zwanger wordt, verliest ze al haar rechten’, zegt een vrouwelijke arts halverwege Fly So Far. ‘Ze verandert automatisch in een broedmachine.’ El Salvador heeft extreem strenge abortuswetten, en vrouwen die hun baby verliezen onder onduidelijke omstandigheden hebben de grootste moeite de politie ervan te overtuigen dat ze niets fout hebben gedaan. Teodora del Carmen Vásquez verloor haar baby toen ze negen maanden zwanger was. Haar baby was doodgeboren, maar de politie beschuldigde haar er zonder bewijs van het meisje te hebben verdronken.

In de gevangenis slaat Teodora de handen ineen met vrouwen die in hetzelfde schuitje zitten. En als mensenrechtenorganisaties als Amnesty International de aandacht vestigen op de zaak, beginnen hun kansen te keren. Sterke documentaire over een vrouw die weigerde op te geven, afgewisseld met prachtige animaties.

Credits

Regisseur
Celina Escher
Jaartal
2020
Productieland
Zweden, El Salvador
Soort
Documentaire
Duur
89 minuten
Taal
Engels, Spaans, Zweeds
Ondertiteling
EN
World Sales
Cat & Docs