For Ahkeem

Jeremy Levine, Landon Van Soest

Coming-of-age docu over een Afro-Amerikaanse tiener, tegen de achtergrond van de rellen in Ferguson in 2014. Daje is nog maar 17 jaar oud, maar krijgt al heel wat voor haar kiezen. Ze wordt van school gestuurd en raakt ook nog zwanger. Desondanks zet ze alles op alles om haar diploma te halen.

Na een vechtpartij op school moet Daje voor de jeugdrechter verschijnen. Ze hoort dat ze niet terug mag naar haar middelbare school, maar in een speciale school voor moeilijke tieners alsnog haar diploma kan halen. Daje woont met haar moeder en broertje in een arme buitenwijk van St. Louis in de VS. Op een steenworp afstand van de voorstad Ferguson, waar in 2014 rellen uitbraken nadat een politieagent de 18-jarige Afro-Amerikaanse Michael Brown doodschoot terwijl hij ongewapend was.

We volgen samen met Daje het nieuws over de schietpartij en de rellen, en zien van dichtbij hoezeer geweld, discriminatie en ongelijke kansen een stempel drukken op het leven van jonge Afro-Amerikanen. Ondanks alle tegenslagen is de tiener vastberaden haar diploma te halen, al was het maar als goede voorbeeld aan haar pasgeboren zoontje Ahkeem.

De makers volgen met een vloeiende fly-on-the-wall-stijl wat Daje meemaakt en maken het publiek deelgenoot van alle hoogte- en dieptepunten. De film heeft hierdoor af en toe het karakter van een rauw ‘indie’-drama.

For Ahkeem maakt deel uit van het themaprogramma Festival Favorites.

Credits

Regisseur
Jeremy Levine, Landon Van Soest
Jaartal
2017
Productieland
Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
90 minuten
Taal
Engels
Productiebedrijf
Transient Pictures