The Forbidden Reel

Ariel Nasr

Cinema is van onschatbare waarde in het levend houden van geschiedenis. Onder het regime van de Taliban is het Afghaanse filmarchief bijna volledig vernietigd, ook filmmakers zijn hun leven niet zeker. Een klein groepje mensen heeft een deel van het archief uit de fundamentalistische handen van de Taliban weten te houden. Deze beelden van vijftig jaar Afghaanse filmgeschiedenis worden getoond in The Forbidden Reel.

Afghanistan is een land met een geschiedenis die drastische machtsverschuivingen kent. Van het communistische regime en de oorlog met Rusland tot en met de onderdrukking door de moslimfundamentalistische Taliban. Maar geweld en onderdrukking is niet het enige dat Afghanistan kenmerkt.

In The Forbidden Reel laat Airel Nasr de rijke cultuur en de ingrijpende gebeurtenissen uit de geschiedenis van Afghanistan zien. Hij onderstreept het belang van visuele herinneringen. Zo wordt duidelijk dat cinema van onschatbare waarde is. Het terugkijken op je geschiedenis is essentieel voor zelfreflectie en het begrijpen van het heden.

Credits

Regisseur
Ariel Nasr
Producent
Sergeo Kirby, Kat Baulu
Jaartal
2019
Productieland
Canada
Soort
Documentaire
Duur
119 minuten
Taal
Dari (Oostelijk Perzisch), Engels
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Loaded Pictures
World Sales
National Film Board of Canada (NFB)