Forever Pure

Maya Zinshtein

Regisseur Maya Zinshtein plaatst het wel en (vooral) wee van voetbalclub Beitar Jerusalem tijdens een turbulent voetbalseizoen in een sociaal-politieke context. Ze ontstijgt daarmee ruimschoots de gebruikelijke sportdocumentaire en geeft een bijzonder inkijkje in de verwevenheid van sport, politiek, corruptie en hate speech.

De Israëlische Rus Arcadi Gaydamak wil graag burgemeester van Jeruzalem worden. Om dat doel te bereiken koopt hij de plaatselijke voetbalclub Beitar, zodat de fans van die club zich ook electoraal achter hem zullen scharen. Maar als hij de verkiezingen verliest, blijft Gaydamak zitten met een voetbalclub die hij liever kwijt is dan rijk. Hij bemoeit zich weinig met de club maar besluit wel twee moslims uit Tsjetsjenië aan de spelersgroep toe te voegen. Dit schiet de fanatieke aanhang van de Joodse club in het verkeerde keelgat. De aanvoerder en publiekslieveling spreekt zich niet expliciet uit tegen de komst van het Tsjetsjeense tweetal, en wordt mikpunt van haat van de supporters.

Filmmaakster Maya Zinshtein filmde dit turbulente seizoen en maakte een documentaire die het voetbal overstijgt, en een intrigerend beeld toont van de destructieve kracht van discriminatie.

Tekst: Dirk van der Straaten

Credits

Regisseur
Maya Zinshtein
Jaartal
2016
Productieland
Israël, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Noorwegen
Soort
Documentaire
Duur
87 minuten
Taal
Hebreeuws, Russisch, Tsjetsjeens
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Passion Pictures
World Sales
Dogwoof