From Ghetto to Parliament

Thimaud de Driesen

Robert Kyagulanyi, oftewel Bobi Wine, is een succesvolle muzikant, maar vooral ook vrijheidsstrijder uit Oeganda. Hij schopt het vanuit de sloppenwijken tot volksvertegenwoordiger in het parlement en neemt daar niet bepaald een blad voor de mond. Dit komt hem duur te staan, maar hij blijft strijden voor een beter en rechtvaardiger Oeganda.

De huidige politieke machthebbers in Oeganda hebben een broertje dood aan de maatschappijkritische uitingen van reggae-artiest Bobi Wine. Het is ze dan ook een doorn in het oog wanneer hij een plek in het parlement weet te bemachtigen. Corruptie, geweld en intimidatie zijn aan de orde van de dag in de Oegandese maatschappij. Dat blijkt wanneer de zittende president de Grondwet wil wijzigen en de leeftijdsbeperking voor presidenten wil opheffen, met als doel dat hij zelf langer kan aanblijven.

Tijdens het stemmen over de wetswijziging blijkt de voorzitter te zijn omgekocht en worden alle tegenstanders door een groep gewelddadige mannen uit het parlement verwijderd. Wine weet echter de aandacht van de internationale pers op zich te vestigen en plaatst opzwepende oproepen voor zijn achterban op sociale media. Ook tijdens zijn concerten verspreidt hij zijn politieke boodschap, waardoor hij een grote groep jonge kiezers voor zich weet te winnen. Maar machtsmisbruik en het geweld vormen een grote belemmering voor de gedreven muzikant en zijn strijd voor democratie en vrijheid in Oeganda.

Credits

Regisseur
Thimaud de Driesen
Producent
Solomon geheim, Thimaud de Driesen
Jaartal
2019
Productieland
Nederland, Oeganda
Soort
Documentaire
Duur
58 minuten
Taal
Engels, Lokale talen
Ondertiteling
EN