Fuocoammare

Gianfranco Rosi

Samuele, twaalf jaar oud, woont op een eiland in de Middellandse Zee. Zoals alle jongens van zijn leeftijd haalt hij kattenkwaad uit, klimt hij op rotsen en hangt wat rond in de haven. Maar zijn eiland is niet zoals andere eilanden. Hij woont op Lampedusa, het Italiaanse eiland dat de Europese poort is geworden voor bootvluchtelingen.

Het Italiaanse eiland Lampedusa is de Europese bestemming geworden van de mannen, vrouwen en kinderen die vanuit Afrika de Middellandse Zee oversteken in veel te kleine en gammele bootjes. Deze mensen zijn op zoek naar vrede, vrijheid of gewoon geluk, maar van velen wordt het lichaam uit de zee opgevist.

Het leven op het eiland gaat ook door. Met veel geduld hoort de eilanddokter Samuele aan als die uitlegt dat hij gebukt gaat onder stressgevoelens. Diezelfde dokter legt ons even later uit dat veel van de vluchtelingen die in de bootjes de oversteek wagen, ernstige brandwonden oplopen. Als de buitenboordmotor bijgevuld moet worden, wordt er benzine gemorst dat zich vermengt met het zoute zeewater en een gevaarlijke cocktail vormt. Áls zij de overkant halen, is het de vraag of zij overleven. Iedere dag zijn de eilandbewoners getuige van een van de grootste menselijke tragedies van onze tijd.

Deze film wordt vertoond met Nederlandse ondertiteling.

Vanaf 24 maart zijn al onze Harvest-films ook direct thuis te zien. Ga vanaf 24 maart naar www.filmthuis.nl en vanaf 28 maart naar www.picl.nl

Tekst: Dirk van der Straaten

Credits

Regisseur
Gianfranco Rosi
Jaartal
2016
Productieland
Frankrijk, Italië
Soort
Documentaire
Duur
108 minuten
Taal
Engels, Frans, Italiaans
Ondertiteling
NL
Productiebedrijf
Stemal Entertainment
World Sales
Doc & Film International
Nederlandse distributeur
Cinéart