Gagarine

Fanny Liatard, Jérémy Trouilh

De 16-jarige whizzkid Youri woont alleen in de cité Gagarine, die spoedig zal worden gesloopt. Terwijl de bewoners zich opmaken voor de evacuatie, laat Youri zijn stadsfantasie tot leven komen. Visueel gewaagde meditatie over het leven in de banlieues, en de kracht die schuilt in het volgen van je verbeelding.

De gevoelige en intelligente Youri woont in zijn eentje in de cité Cité Gagarine, sinds zijn moeder ergens anders is gaan wonen met haar nieuwe man. Dit woonproject in de buitenwijken van Parijs werd gebouwd in de jaren 1960 en vernoemd naar Sovjet-ruimtevaarder Yuri Gagarin. Nu, decennia later, zal het worden gesloopt. In de hoop het gebouw te redden begint de handige Youri, samen met zijn ‘bloedbroeder’ Houssam en het Roma-meisje Diana, het op te knappen.

Maar als alle bewoners zijn geëvacueerd, blijft Youri alleen achter met een jonge drugsdealer. Youri pakt zijn kans om zijn obsessie met ruimtevaart tot leven te brengen, en neemt zichzelf en Diana op een fantasievlucht die je moet zien om te geloven. Adembenemend mooi debuut van Fanny Liatard en Jérémy Trouilh, opgenomen rond de echte sloop van Cité Gagarine in augustus 2019.

Credits

Regisseur
Fanny Liatard, Jérémy Trouilh
Jaartal
2020
Productieland
Frankrijk
Soort
Fictie
Duur
97 minuten
Taal
Frans
Ondertiteling
NL | EN
Nederlandse distributeur
Cinéart