Gaza Surf Club

Philip Gnadt, Mickey Yamine

Surfer dudes in de Gazastrook dromen van het trotseren van hoge golven, maar in 's werelds grootste openluchtgevangenis is dit niet makkelijk. Wat voor velen een sportieve uitdaging op zee is, betekent voor de jonge bewoners van Gaza, behalve een ontsnapping aan de ellende van alledag, een uiting van hoop en tegendraadsheid.

Veel stranden bieden een ontsnapping aan het alledaagse. Maar in de Gazastrook is het contrast tussen een dagje relaxen aan zee en de harde dagelijkse realiteit bijzonder groot. Te midden van de kapotgeschoten gebouwen en blokkades droomt de 23-jarige Ibrahim ervan een surfclub te beginnen in zijn woonplaats. Het importeren van een surfplank is echter al zo goed als onmogelijk.

Ibrahim leerde surfen met minimale middelen. Hij wil dolgraag zijn vriend Matthew bezoeken in Hawaii om daar zijn surfvaardigheden te vergroten en te leren hoe je surfplanken bouwt. Er zijn echter talloze obstakels, waarvan het land uitkomen nog het grootste is. Ondanks alle kosten die hij heeft gemaakt voor de procedure, wordt zijn visumaanvraag telkens opnieuw afgewezen.

Ook de vijftienjarige Sarah is besmet geraakt met het surfvirus. De conservatieve gemeenschap waarin ze opgroeide vindt het echter onzedelijk voor vrouwen om te surfen. Sarah mag dus eigenlijk het water niet meer in. Ondanks alle obstakels toont de jeugd in Gaza zich veerkrachtig en vol lef. Ze trotseren niet alleen torenhoge golven, maar durven ook te hopen op een betere toekomst.

Keuzefilm van Yousef Gnaoui (Weapon of Choice).

Credits

Regisseur
Philip Gnadt, Mickey Yamine
Jaartal
2016
Productieland
Duitsland
Soort
Documentaire
Duur
87 minuten
Taal
Arabisch, Engels
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Little Bridge Pictures
World Sales
Magnetfilm