The Girl Who Saved My Life

Hogir Hirori

Een naar Zweden gevluchte filmmaker keert terug naar thuisland Irak om een gezicht te geven aan de miljoenen vluchtelingen in de regio. Hij ontmoet een 11-jarig meisje dat hem ervan weerhoudt mee te gaan met een helikoptervlucht die later fataal zou blijken.

In 1999 vluchtte filmmaker Hogir Hirori uit Irak en kwam na een barre reis in Zweden terecht. Daar woont hij sindsdien. Inmiddels is hij getrouwd en is zijn vrouw hoogzwanger van hun eerste kind. Wanneer hij echter de beelden ziet van zijn door IS geteisterde thuisland en de vele mensen die op de vlucht zijn geslagen, kan hij niet anders dan terugkeren om de vluchtelingen te helpen. Al was het maar om een gezicht te geven aan de 1,5 miljoen mensen die huis en haard hebben verlaten om te ontkomen aan de IS-terreur.

Na zijn aankomst in Irak krijgt hij de kans mee te gaan met een helikoptervlucht naar het Sinjar-gebergte. De vlucht is gepland om eten en water te vervoeren naar een afgelegen gebied dat is omsingeld door de IS. Daar zitten honderden mensen vast zonder toegang tot voedsel, vers water of medicijnen. Op weg naar de helikopter stuit Hirori op Souad, een 11-jarig meisje dat op de grond ligt in de brandende hitte. Ze heeft pijn, is alleen en heeft al dagen niet gegeten. Hij besluit te blijven om haar te helpen en laat de vlucht schieten. Dit is, zo blijkt later, een levensbepalende beslissing. Spannend en persoonlijk verslag van de erbarmelijke omstandigheden in de vluchtelingenkampen in en rond Irak.

Tekst: Annika Wubbolt

Credits

Regisseur
Hogir Hirori
Jaartal
2016
Productieland
Zweden, Koerdistan
Soort
Documentaire
Duur
79 minuten
Taal
Koerdisch, Zweeds
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Lolav Media
World Sales
The Swedish Film Institute