A Good American

Friedrich Moser

Opmerkelijke klokkenluiders-docu over de ‘goede Amerikaan’ William ‘Bill’ Binney, een voormalige hooggeplaatste NSA-analist. Binney claimt een programma te hebben ontwikkeld dat de aanslagen van 9/11 had kunnen voorkomen. Het systeem werd echter in het voorjaar van 2001 door zijn werkgever uit de lucht gehaald. Binney geldt als een van de eerste grote klokkenluiders rond de NSA-afluisterpraktijken.

‘Ik zal nooit zelfmoord plegen. Dus als er iets met mij gebeurt, weet je dat ik het niet gedaan heb.’ Een pittige uitspraak die erop wijst dat Binney, hoewel hij anders dan Edward Snowden nog gewoon in zijn thuisland resideert, zich klaarblijkelijk zorgen maakt. Collega-klokkenluider Jesselyn Radack – voormalig adviseur van het Amerikaanse ministerie van Justitie – haalt in het begin van de film deze uitspraak aan en zegt zich inderdaad zorgen te maken om Binneys veiligheid.

Wat Binney claimt is dan ook niet gering: hij beweert dat het analyseprogramma ThinThread, dat hij voor de NSA ontwierp, de aanslagen van 11 september 2001 had kunnen voorkomen. De Amerikaanse veiligheidsdienst koos echter een paar weken voor de aanslagen, toen het programma net operationeel was, voor een ander systeem, waarmee een financieel voordeel gemoeid was.

Teleurgesteld in zijn werkgever en geschokt door de gebeurtenissen nam Binney een maand na 9/11 ontslag en begon zich daarna uit te spreken over de duistere NSA-praktijken. Deze zijn volgens hem ongrondwettelijk en schenden in ernstige mate de privacy van een groot deel van de wereldbevolking. Spannende, onderhoudende docu die een zoveelste boekje opendoet over de Amerikaanse veiligheidsdiensten. 

Credits

Regisseur
Friedrich Moser
Producent
Friedrich Moser, Michael Seeber
Jaartal
2015
Productieland
Oostenrijk
Soort
Documentaire
Duur
100 minuten
Taal
Engels
Productiebedrijf
Blue+Green Communication
World Sales
Slingshot Films