The Good Postman

Tonislav Hristov

In een bijna uitgestorven gehucht op de grens van Turkije en Bulgarije heeft de lokale postbode een hartverwarmend plan: de passerende hordes Syrische vluchtelingen uitnodigen in het dorp te blijven, met als doel de gemeenschap nieuw leven in de blazen.

Een slaperig Bulgaarse dorpje dat grenst aan Turkije vormt al sinds mensenheugenis een ‘grote toegangspoort’ tot Europa. De vervallen huisjes herbergen nog slechts een luttele 38 bewoners, velen ver boven de 65. Het halfvergane schoolgebouw wordt niet meer gebruikt. Alle jeugd is weggetrokken naar de grote steden. De achtergebleven oudjes hebben niks omhanden. Sinds kort zien ze echter grote drommen vluchtelingen voorbijtrekken. Het zijn Syriërs op de vlucht voor oorlogsgeweld die een beter onderkomen in Europa hopen te vinden.

De lokale postbode Ivan heeft een idee: waarom vragen ze de vluchtelingen niet te blijven? Zij kunnen het dorp nieuw leven inblazen. Hun kinderen kunnen naar school en ze kunnen helpen het dorp op te bouwen. Om zijn plannen te verwezenlijken wil hij zich verkiesbaar stellen als burgemeester. Zijn werkloze tegenstander vindt het maar niks: hij wil liever terug naar de communistische tijd en belooft het dorp banen als ze voor hem kiezen. Wat zijn plan precies is, wordt echter nooit helemaal duidelijk. Ondanks hun verschillen hebben beide kandidaten een hekel de huidige burgemeester, die het al jaren voor het zeggen heeft.

Regisseur Tonislav Hristov weet de plattelandstragiek in prachtige beelden te vatten en in het kleine verhaal van de lokale verkiezingen alle uitdagingen van de Europese gemeenschap samen te ballen.

Tekst: Annika Wubbolt

Credits

Regisseur
Tonislav Hristov
Producent
Kaarle Aho
Jaartal
2016
Productieland
Finland, Bulgarije
Soort
Documentaire
Duur
82 minuten
Taal
Bulgaars
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Making Movied Oy
World Sales
Cat & Docs