A Good Wife

Mirjana Karanović

In een luxe buitenwijk van Belgrado vervult de welgestelde vijftigjarige Milena met liefde haar traditionele rol als echtgenote en moeder. Ze ontwaakt langzaamaan uit de roes van haar rustige leven wanneer ze een onthutsend geheim uit het verleden van haar man ontdekt en tegelijkertijd te horen krijgt dat ze ziek is.

A Good Wife is het regiedebuut van de veelgeprezen Servische actrice Mirjana Karanović. Zij won in 2006 de Gouden Beer in Berlijn voor haar rol in de film Grbavica en kreeg voor diezelfde film een Oscarnominatie. Karanović neemt behalve de regie ook de hoofdrol van 'good wife' Milena voor haar rekening.

Voor de vijftigjarige Milena lijkt het leven ongecompliceerd en duidelijk afgebakend. Ze schept genoegen in haar traditionele rol als moeder en huisvrouw, ziet er verzorgd uit en vermaakt zich met haar vrienden en familie. Haar echtgenoot mag dan niet de meest tedere man zijn, hij is in ieder geval geen alcoholist of rokkenjager, zoals de mannen van haar vriendinnen. Bovendien heeft hij een goed salaris waardoor Milena en haar twee dochters niets tekort komen.

Er ontstaat echter een barst in Milena's zorgeloze bestaan wanneer ze na een doktersbezoek te horen krijgt dat ze een gezwel in haar borst heeft. Aangedaan door het nieuws probeert ze met een grote schoonmaakbeurt in huis haar zinnen wat te verzetten. Tijdens het poetsen vindt ze een oude videoband met opnames uit betere tijden die ze weemoedig bekijkt. De band blijkt ook opnames te bevatten van een duister geheim van haar echtgenoot. Deze ontdekking doet haar wereld verder afbrokkelen en ontregelt het leven dat ze voorheen als zo vanzelfsprekend zag.

Mirjana Karanović zet zich ook in voor de mensenrechten en won daarvoor de Servische Winning Freedom Award. Deze prijs wordt uitgereikt aan vrouwen die zich inzetten voor het bevorderen van mensenrechten, de rechtsstaat, democratie en tolerantie.

Tekst: Annika Wubbolt

Credits

Regisseur
Mirjana Karanović
Producent
Snezana Penev
Jaartal
2016
Productieland
Servië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië
Soort
Fictie
Duur
94 minuten
Taal
Servisch
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
This & That Production
World Sales
Films Boutique