Toen filmmaker Pamela Yates in 1982 een documentaire maakte over de Guatemalteekse oorlog, kon zij niet vermoeden dat haar materiaal nu gebruikt zou worden om de verantwoordelijke militairen aan te klagen. Persoonlijk onderzoek waarin Yates en vier andere deskundigen hun kennis samenbrengen om hun granito, hun zandkorreltje, bijdragen aan het beëindigen van de straffeloosheid.
“Als iemand praat over wat er is gebeurd tijdens het conflict en schuldigen aanwijst, is er niet veel voor nodig om hem te vermoorden,” aldus Fredy Peccerelli Monterroso, forensisch onderzoeker uit Guatemala. De Guatemalteekse massamoord op zo’n 200.000 Maya-indianen is decennialang stilgehouden. Rapporten waren onvindbaar en angst maakte de nabestaanden monddood.
In 2005 komt er een omvangrijk dossier van toenmalige militairen boven water. Dit betekent een grote verandering voor de families van de slachtoffers: de daders krijgen eindelijk een gezicht en het onderzoek naar de misdaden en de verdwenen lichamen begint.
Filmmaker Pamela Yates wordt benaderd voor dit onderzoek. De beelden die zij in 1982 maakte voor haar documentaire When the Mountains Tremble, die Nobelprijswinnares Rigoberta Menchú haar eerste bekendheid gaf, bevatten belangrijke bekentenissen en getuigenissen. Yates wisselt in Granito aangrijpende beelden van bijna dertig jaar geleden af met de ervaringen en kennis van juristen, forensisch onderzoekers en andere deskundigen.
Voorgaande jaren werden Yates’ documentaires The Reckoning, over het Internationaal Strafhof, en State of Fear, over de terroristische beweging Lichtend Pad in Peru, vertoond.