Green Border

Agnieszka Holland

Indringend drama over de verschrikkingen waarmee vluchtelingen worden geconfronteerd in de bossen tussen Belarus en Polen. We volgen onder anderen een Syrische familie die probeert de EU binnen te komen, en een Poolse grenswacht die twijfelt over de brute behandeling van vluchtelingen. De film veroorzaakte een rechtse backlash in Polen.

In het verraderlijke en moerassige Białowieża-bos tussen Belarus en Polen zitten vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika vast. In deze zogenaamde ‘groene grens’ worden ze geconfronteerd met wanhoop, honger en angst. Ze proberen de Europese Unie te bereiken, maar zijn pionnen in een geopolitieke crisis die cynisch is geregisseerd door de Belarussische dictator Alexander Lukashenko. In een poging Europa te provoceren, verwelkomt Lukashenko vluchtelingen in Belarus. Vervolgens worden ze naar de grens gelokt met propaganda die een makkelijke doortocht naar de EU belooft. De steeds agressievere Poolse grenswacht gooit hen meteen terug over het prikkeldraadhek.

Navigerend door deze verborgen oorlog, raken verschillende levens met elkaar verweven. Er is Julia, een kersverse activist die haar comfortabele leven heeft opgegeven. Jan, een jonge Poolse grenswacht wiens vrouw zwanger is. En een Syrische familie die drie generaties beslaat en probeert te ontsnappen aan de oorlog in hun thuisland. Dertig jaar na Europa Europa daagt de nieuwe speelfilm van Agnieszka Holland ons uit om na te denken over de morele keuzes die gewone mensen elke dag moeten maken. Na de release van de film ontving Agnieszka Holland bedreigingen van rechtse Poolse opiniemakers en politici, onder wie de minister van Justitie. 

Credits

Regisseur
Agnieszka Holland
Producent
Marcin Wierzchosławski, Fred Bernstein, Agnieszka Holland
Jaartal
2023
Productieland
Polen, Frankrijk, Tsjechië, België
Soort
Fictie
Duur
152 minuten
Taal
Arabisch, Engels, Frans, Pools
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
A Metro Films
World Sales
Films Boutique
Nederlandse distributeur
September Film Distribution