Greetings from Aleppo

Thomas Vroege, Issa Touma

Sinds 2014 keert fotograaf Issa Touma regelmatig terug naar zijn geboorteplaats Aleppo, Syrië. Al meer dan twee jaar legt hij alledaagse ontmoetingen vast met medebewoners van een door oorlog verscheurde stad.

Hij heeft geholpen bij het opruimen van een niet-ontplofte bom uit het appartement van zijn ouders en bezocht bevriende kunstenaars wiens werken hij verzamelt voor een aanstaande tentoonstelling in Singapore. Aleppo bereiken is bij elk bezoek moeilijker: hij reisde aanvankelijk met de bus vanuit Beiroet, Libanon. De bussen moesten talloze omwegen maken door de woestijn om de frontlinies te ontwijken. Toen de bussen stopten met rijden vanwege sluipschutters, reisde hij met de auto, meestal in een konvooi.

Greetings from Aleppo is een eerbetoon aan de veerkracht van de mensen die – soms in absurde mate – proberen het leven te blijven leiden dat ze voor de oorlog leidden. Van autoliefhebbers die met hun glimmende klassieke auto's door de verwoeste straten rijden, tot de meiden die giechelen over de manier waarop de media berichten over de situatie in hun stad.

Credits

Regisseur
Thomas Vroege, Issa Touma
Producent
Jos de Putter
Jaartal
2017
Productieland
Syrië, Nederland
Soort
Documentaire
Duur
16 minuten
Taal
Arabisch, Armeens