Guantanamo’s Child: Omar Khadr

Patrick Reed, Michelle Shephard

Als 15-jarige wordt de Canadese Omar Khadr gevangengenomen door Amerikaanse troepen en zonder proces opgesloten in Guantanamo Bay. Na jarenlange marteling komt de 28-jarige Khadr in mei 2015 vrij. Samen met zijn raadsman blikt hij terug op zijn aanhouding in Afghanistan en de ontberingen in het gevangenenkamp.

In 1995 verhuist de 8-jarige Omar Khadr met zijn ouders van Canada via Pakistan naar Afghanistan. In 2002, hij is dan 15, wordt hij vanwege zijn betrokkenheid bij een aan Al Qaida gelieerde groepering gevangengenomen door Amerikaanse troepen. De tiener belandt zonder rechtsbijstand en zonder proces in gevangenenkamp Guantanamo Bay, waar hij jarenlang zal worden gemarteld.

Na zijn overplaatsing naar een Canadese cel komt hij in mei 2015 vrij. Vanuit zijn nieuwe verblijfplaats blikt hij samen met zijn raadsman terug op zijn rol in de oorlog. Opnames van zijn aanhouding passeren de revue, evenals beelden van verhoren met de Canadese geheime dienst en gesprekken met celgenoten. Er rijst een beeld van een naïeve jongen, een weerloos kind dat op de verkeerde plek terechtkwam.

Dit wordt echter weersproken door oud-soldaten, ervan overtuigd dat hij een genadeloze terrorist is. De Canadese minister-president en diverse nieuwszenders zijn dezelfde mening toegedaan, en openen alle registers om dit te onderstrepen. Geleidelijk rijst de filosofische vraag of je een kind zijn daden volledig kunt aanrekenen.

Credits

Regisseur
Patrick Reed, Michelle Shephard
Producent
Peter Raymont , Patrick Reed
Jaartal
2015
Productieland
Canada
Soort
Documentaire
Duur
80 minuten
Taal
Arabisch, Engels
Ondertiteling
NL | EN
Productiebedrijf
White Pine Pictures
World Sales
Films Transit International Inc.