Hannah Arendt

Margarethe von Trotta

Biopic over de Duits-Joodse filosofe Hannah Arendt die voor The New Yorker het proces tegen Adolf Eichman in kaart brengt. Haar bevindingen over ‘het kwaad’ doet veel stof opwaaien.

De Duits-Joodse filosofe Hannah Arendt vlucht voor de nazi's naar Amerika, waar ze onder andere werkt als journalist en docent. In 1951 krijgt zij het Amerikaanse staatsburgerschap. Tien jaar later neemt ze een baan aan bij The New Yorker en reist als waarnemer naar het proces van de SS'er Adolf Eichmann in Israël. De resultaten van haar bevindingen vat zij samen in het boek De banaliteit van het kwaad en maakt daarmee een enorme controverse los. Volgens Arendt zijn weinig mensen werkelijk monsters en waren de meeste nazi’s, ondanks hun gruwelijke daden, dus ook ‘gewone mensen’ die allemaal in het gelid liepen en zo onderdeel uitmaakten van een geoliede machine. Daar zit hem volgens de filosofe nu juist het gevaar: vrijwel iedereen is in staat mee te doen aan georganiseerd geweld op dergelijke schaal. Zelfs nietszeggende mannetjes als Eichmann. De Holocaust kon zo gladjes verlopen omdat het een bureaucratisch systeem betrof met brave burgers die simpelweg orders opvolgden. Deze observatie wordt haar niet in dank afgenomen.

Credits

Ondertiteling
NL
Regisseur
Margarethe von Trotta
Land
Duitsland
Soort
Fictie
Duur
110 minuten
Thema's
misdrijven tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden, genocide, oorlog & gewapende conflicten, waarheidscommissies & historisch onderzoek
Jaartal
2012