The Hard Stop

George Amponsah

In de zomer van 2011 trok een woedende menigte door Londen en liet een ravage achter. Aanleiding was de dood van Mark Duggan, een 29-jarige man uit Noord-Londen. Hij werd door de politie aangehouden en doodgeschoten, terwijl hij ongewapend was. Deze documentaire focust op de voorgeschiedenis, aanleiding en gevolgen van deze tragische politieactie.

Mark Duggan groeide op in het Broadwater Farm-huizencomplex; een troosteloze betonjungle in het arme Tottenham ten noorden van Londen. De filmmaker reconstrueert aan de hand van foto’s, video’s en verhalen van vrienden en familie Marks jeugd en leven in een kansarme, harde wereld omringd door vooroordelen en misdaad.

Wanneer zijn neef tijdens een opstootje in een discotheek wordt doodgestoken, denkt de politie dat Mark zijn familielid zal wreken. Op het moment van aanhouding gaan de agenten ervan uit dat hij een wapen bij zich heeft en schieten ze. Achteraf blijkt hij ongewapend. Door deze gebeurtenis slaat de vlam in de pan bij de zwarte gemeenschap van Londen, die toch al jaren op zeer gespannen voet leeft met de politie. Massa’s mensen trekken de straat op, bekogelen agenten, steken auto’s in de fik en plunderen winkels. De rellen zijn de grootste in de Britse geschiedenis.

Marcus, een van Marks beste vrienden, wordt door de politie aangewezen als aanstichter van de rellen en opgepakt. Terwijl het onderzoek naar de zaak rond Marks dood voortschrijdt, geven vrienden Marcus en Kurtis inzicht in het leven van de zwarte gemeenschap in Londen. Discriminatie en politiegeweld zijn er aan de orde van de dag en de kansen op een betere toekomst schaars.

Credits

Regisseur
George Amponsah
Producent
Joe Bini, Dionne Walker
Jaartal
2015
Productieland
Verenigd Koninkrijk
Soort
Documentaire
Duur
85 minuten
Taal
Engels
Productiebedrijf
Ga Films
World Sales
Cinephil