Le Havre

Aki Kaurismäki

Een optimistisch sprookje over een oude egoïstische man die zijn leven betert door het helpen van een jonge Afrikaanse vluchteling. Finse inzending voor de Oscars vol hartverwarmende en droogkomische taferelen in de Franse havenstad Le Havre.

Terwijl zijn Finse vrouw in het ziekenhuis ligt, ontfermt de oude, zelfzuchtige schoenpoetser Marcel Marx zich in de Franse havenstad Le Havre over een Afrikaanse jongen, die per container op weg was naar zijn moeder in Londen en de immigratiedienst op zijn hielen weet. De hand van de meester is onmiddellijk zichtbaar in Aki Kaurismäki’s aandoenlijke, troostrijke en droogkomische drama Le Havre. Door de zorgvuldig gekadreerde, lange shots en de spaarzame, licht-absurde dialogen en door zijn kenmerkende, bittere humor en de bijzondere personages, gespeeld door Kaurismäki-habitués als André Wilms en Kati Outinen.
Op het festival van Cannes werd de stijlvaste, licht geëngageerde film vorig jaar onderscheiden met de FIPRESCI-prijs, de prijs van de internationale filmkritiek. Laïka, het hondje van Kaurismäki, kreeg er een speciale vermelding van de Palm Dog-jury.

Credits

Regisseur
Aki Kaurismäki
Jaartal
2011
Productieland
Finland, Frankrijk, Duitsland
Soort
Fictie
Duur
93 minuten
Taal
Frans
Ondertiteling
NL
Productiebedrijf
Sputnik
World Sales
The Match Factory
Nederlandse distributeur
A-Film Benelux MSD