Here We Move Here We Groove

Sergej Kreso

DJ Soko, ‘Godfather van de Balkan Beats’, gaat tijdens een muzikale roadtrip op zoek naar ‘een nieuw geluid voor Europa’. Net zoals hij nieuwe invloeden meebracht in de jaren 1990, doen vluchtelingen en migranten dat nu ook. Opwindende en hoopvolle documentaire over hoe muziek verschillen overbrugt.

Robert Soko kwam als vluchteling naar Berlijn vanuit Bosnië toen hij 19 was. Te beginnen in de Berlijnse clubscene werd hij enorm populair met een stijl die westerse muziek mengt met ritmes en melodieën van de Balkan: Balkan Beats. De stijl piekte in populariteit in het eerste decennium van de jaren 2000. Maar nu kan zijn eigen muziek Soko niet langer inspireren. ‘Ik doe alsof’, zegt hij. ‘Ik lieg.’

Dus vertrekt hij op een Europese roadtrip, op jacht naar een nieuwe muzikale taal. Hij gaat op zoek naar zijn wortels in de Balkan, waar vandaag de dag vluchtelingen uit Syrië en Afghanistan hun eigen stijlen brengen. Hij werkt samen met muzikanten uit de hele wereld. Zoals met de jonge Afghaanse rapper Ferdows, die ervan droomt Duitsland te bereiken en zijn eigen kleine huisstudio op te zetten. Als hij in Berlijn is aangekomen, is hij van plan Soko op te zoeken en samen muziek te maken. Maar zal hij zijn reis voltooien? Warme en menselijke documentaire, tot de nok gevuld met muziek.

Credits

Regisseur
Sergej Kreso
Jaartal
2020
Productieland
Nederland
Soort
Documentaire
Duur
92 minuten
Taal
Arabisch, Bosnisch, Duits, Engels, Frans
Ondertiteling
NL | EN
Productiebedrijf
Doxy
World Sales
Rise and Shine