High Tech, Low Life

Stephen Maing

Roadtrippend door China volgt deze documentaire twee bloggers op hun journalistieke reizen door het land. Gewapend met mobiele telefoons, camera’s en laptops stellen ze sociale misstanden aan de kaak en voelen ze steeds de hete adem van de autoriteiten in de nek.

De jonge Chinese groenteverkoper Zola besluit een tweede leven te beginnen als ondergronds journalist. Zonder verbonden te zijn aan gevestigde media, omzeilt hij de restricties die de Chinese overheid de pers oplegt. Zo geeft hij een stem aan mensen wier verhaal doorgaans onopgemerkt blijft. Zijn 57-jarige voorganger en collega ‘Tiger Temple’ mag zich China’s eerste echte burgerverslaggever noemen. Op zijn fiets doorkruist hij de Chinese provincies en documenteert het gevecht van dorpelingen tegen onderdrukking en armoede.

Beide verslaggevers zien hun activiteiten meer dan eens gedwarsboomd door de overheid en moeten zich tegelijkertijd zien te verzoenen met een groeiend gevoel van individualisme, maatschappelijke verantwoordelijkheid en persoonlijke opoffering. Vanuit het perspectief van twee verschillende generaties toont de film een alternatief portret van nieuwsgaring in het China van de 21e eeuw.

Credits

Regisseur
Stephen Maing
Producent
Stephen Maing, Trina Rodriguez
Jaartal
2012
Productieland
China, Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
87 minuten
Taal
Mandarijn
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Mud Horse Pictures, LLC
World Sales
Cat & Docs