Hive

Blerta Basholli

Fahrijes man is een van de velen die verdween tijdens de Kosovo-oorlog van 1999. In plaats van passief te wachten op zijn terugkeer, neemt Fahrije haar lot in eigen hand. Maar in haar conservatieve dorp veroorzaakt een onafhankelijke vrouw vijandigheid en zelfs geweld. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Fahrije is bijenhoudster in een klein dorp in Kosovo. Ze woont met haar twee kinderen en haar schoonvader Haxhi. Haar man Agim wordt vermist sinds een massaslachting tijdens de Kosovo-oorlog zeven jaar eerder. Fahrije verdient wat geld met de verkoop van honing, maar de laatste tijd produceren de bijen niet veel meer. Als ze de kans krijgt zelfgemaakte ajvar te verkopen aan een supermarkt in de grote stad, besluit ze alles op alles te zetten.

Fahrije – een prachtig ingetogen, intense rol van Yllka Gashi – haalt haar rijbewijs, iets waarop wordt neergekeken door de dorpelingen, en gaat aan de slag. Maar Haxhi keurt haar nieuwe keuzes af, en haar dochter Zana lijdt onder de roddels in het dorp. En als meer en meer vrouwen opstaan en Fahrije gaan helpen, worden de reacties steeds dreigender.

Credits

Regisseur
Blerta Basholli
Producent
Yll Uka, Valon Bajgora
Jaartal
2021
Productieland
Kosovo, Zwitserland, Noord-Macedonië, Albanië
Soort
Fictie
Duur
83 minuten
Taal
Albanees
Ondertiteling
EN
Productiebedrijf
Ikone Studio
World Sales
LevelK