Hooligan Sparrow

Nanfu Wang

Moedige documentaire van de jonge Chinese filmmaker Nanfu Wang. Gewapend met haar camera volgt ze een groep activisten onder leiding van Ye Haiyan (Hooligan Sparrow) tijdens hun protesten tegen de straffeloosheid rond een seksschandaal. Door haar kritische houding is Sparrow al snel een staatsvijand en trekt de overheid alles uit de kast om haar de mond te snoeren.

Ye Haiyan verwierf bekendheid als activist door op controversiële wijze de leefomstandigheden in Chinese bordelen aan de kaak te stellen. Ze werkte een tijdlang vrijwillig als prostituee in een bordeel en legde de benarde situatie vast waarin de vaak arme plattelandsvrouwen werken. Het leverde haar de bijnaam ‘Hooligan Sparrow’ en veel online aandacht op, én wekte de aandacht van de autoriteiten.

Gefascineerd door Ye’s werk zoekt filmmaker Nanfu Wang haar op tijdens een nieuwe protestactie. Samen met een mensenrechtenadvocaat en een groepje activisten vraagt Sparrow aandacht voor een schokkend seksschandaal, waarbij een schoolhoofd zes minderjarige meisjes in een hotel seksueel heeft misbruikt. De man is echter vrijuit gegaan, omdat hij de meisjes zou hebben betaald voor hun diensten.

De protestacties van Sparrow en haar groep gaan ‘viral’: internetposts worden gedeeld door duizenden volgers, onder wie kunstenaar Ai Weiwei. Algauw zijn de activisten nergens meer veilig en hebben ze dagelijks te maken met ondervragingen, arrestaties en politiegeweld.

Credits

Regisseur
Nanfu Wang
Producent
Nanfu Wang
Jaartal
2016
Productieland
China, Verenigde Staten
Soort
Documentaire
Duur
84 minuten
Taal
Chinees (Kantonees), Engels
Ondertiteling
NL | EN
Productiebedrijf
Little Horse Crossing River Inc.